Non-dualiteit: Hoe dan?

Inmiddels weet je zo ongeveer wat non-dualiteit inhoudt (en zo niet: kijk even hier), maar vermoedelijk vraag je je af wat je moet doen om dit moeiteloze leven te bereiken. Ik ga proberen je op deze pagina wat praktische aanwijzingen te geven hoe je dit in je eigen leven kunt opnemen.

Het boek ‘Jnana yoga in de praktijk’ van Rita Beintema geeft wat prachtige handvaten (Jnana yoga is trouwens de yoga vorm die zich met inzicht bezig houdt, en heeft in de kern dezelfde universele boodschap over non-dualiteit):

Kijk zonder oordeel (ook wel ‘schouwen’ genoemd. Probeer niet te labelen (oh, da’s gewoon een boom…) en beoordeel niet (mooi, lelijk, beter, slechter…).

Als je ergens naar kijkt, doe dan eens een stap terug, en laat je ogen het beeld ontvangen. Dan wordt het stil van binnen, stil in je hart.

Je kunt ook schouwend luisteren. Luisteren zonder dat je al vragen aan het bedenken bent terwijl de ander nog spreekt. Luisteren zonder aanval of verdediging.

Alles draait om oprechte aandacht. Dit alles zijn ook onderdelen van mindfulness (wat in wezen de westerse interpretatie van de boeddhistische leer is).

Probeer dagelijks te mediteren, al is het maar 5 minuten. Mediteren is heel eenvoudig: Zorg voor stilte, een makkelijke houding, sluit je ogen, wees aanwezig en laat je gedachten als wolken voorbij drijven, je hoeft er nu even niets mee.
Een goed hulpmiddel is de gratis app ‘insight timer’ die je kan helpen om een dagelijkse meditatie routine op te bouwen. Daarnaast kun je instellen dat er tijdens je meditatie (continue of met een interval) een geluid wordt afgespeeld om te voorkomen dat je in slaap valt.

Pijn (lijden) komt voort uit een overtuiging en/of een oordeel dat je ergens over hebt geveld. Elimineer het oordeel, stel de overtuiging ter discussie en de pijn verdwijnt.

Pijn kan ook het gevolg zijn van een actie van jezelf die niet overeenkomt met wie je werkelijk bent. Deze handeling komt in essentie altijd voort uit angst. Probeer de actie ongedaan te maken of maak oprechte verontschuldigingen, en de pijn verdwijnt.

Alles is wat het is. Besef dit altijd als je spanning voelt bij een gebeurtenis die je niet kunt veranderen. De spanning komt niet voort uit de gebeurtenis maar door de manier waarop je er naar kijkt. Wederom: oordeel niet en de spanning verdwijnt.

Realiseer je dat goed en kwaad, goed en slecht er beide moeten zijn. Geen goed zonder kwaad, geen fout zonder goed. Dit zijn universele wetmatigheden. Stel je voor dat alles goed zou zijn… Zou je dan ‘goed’ kunnen definiĆ«ren? Besef je dan dat alles goed is? Dat kun je dan nooit beseffen omdat je de keerzijde van deze medaille nooit hebt ervaren.
Zouden deze wetmatigheden misschien bestaan om precies dit te kunnen ervaren…?


Interessante literatuur:

  • Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *